MAJSTROVSTVÁ EURÓPSKEJ ÚNIE JUNIOROV
pre rok 2006
RÍM (Taliansko), 6. až 11. júna 2006
SLOVENSKO NEMÁ DLHODOBO VYBUDOVANÚ
ŠPORTOVÚ DIPLOMACIU
V dňoch 6. až 11. júna 2006 sa v hlavnom meste Talianska Rím uskutočnili za účasti 85 boxerov z 18 štátov (Grécko, Slovensko, Dánsko, Nemecko, Fínsko, Poľsko, Švajčiarsko, Walles, Švédsko, Turecko, Francúzsko, Írsko, Holansko, Belgicko, Estónsko, Taliansko, Lotišsko, Rumunsko, Maďarsko, Anglicko) Majstrovstvá Európskej únie juniorov pre rok 2006. Najviac, tri tituly majstra Európskej únie získali mladí reprezentanti Turecka. Maďarsko a Francúzsko získali po dva tituly. Podľa bodového hodnotenia na prvom mieste boli Turci s 24 bodmi, pred Maďarskom so 17 bodmi a Francúzskom s 13 bodmi. Boxeri Slovenskej republiky medailu nezískali, ale za umiestnenie na 5 mieste získali 2 body a obsadili jedenáste miesto. Aj napriek nízkej účasti mali majstrovstvá dobrú športovú a spoločenskú úroveň.
Výpravu Slovenskej republiky na majstrovstvá viedol vedúci výpravy a člen Výkonného výboru SABA Dušan VAŇO (Nitra), spolu s reprezentačným trénerom Mariánom SMOLÁKOM (Vranov nad Topľou). K dispozícii mali borcov: 51 kg Martin PARLAGI (ŠKP Bratislava, MŠK Vranov nad Topľou), 54 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava, Nitra), 57 kg Filip BARÁK (BC Dubnica nad Váhom), 60 kg Matej KOČICA (BC Stavbár Nitra) a 64 kg Peter HARNÁDEK (MŠK  Vranov nad Topľou). Členom výpravy bol aj rozhodca Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom).
Hodnotenie jednotlivých borcov:

Martin PARLAGI, 51 kg: Martin PARLAGI mal v prvom kole voľný žreb a štartoval v druhom kole s Talianskym boxerom Nicolom CIPOLIETOM. Stretnutie prebiehalo vo vysokom tempe, ktoré riadil náš boxer. Fracúzsky ringový rozhodca sa pričinil o kúskovanie stretnutia a vedenia boja v prospech Taliana. Martin PARLAGI po celé stretnutie bol lepším boxerom. Bodový stav 24 : 23 v prospech Taliana bol najväčším omylom  celých majstrovstiev. Nepomohli ani naše protesty a nespokojnosť divákov.

Tomáš VAŇO, 54 kg: Tomáš VAŇO sa taktiež až v druhom kole stretol s Maďarským boxerom Norbertom NOTIGANOM. Zápas začal zo strany Maďarského boxera veľkým tlakom a tvrdými výmenami, ktorým náš boxer odolával len v prvom kole. Začiatkom druhého kola pre vysoký bodový stav bolo stretnutie ukončené výsledkom RSCO. Tomáš VAŇO i keď sa snažil zastavovať útok, chýbal mu tvrdší úder, ktorý by zmiernil útočnú aktivitu súpera.

Filip BARÁK, 57 kg: Filip  BARÁK sa stretol s Maďarským boxerom Sandorom RACZOM. Maďarský boxer nedal  žiadnu šancu vytvoriť, čo len jednu útočnú akciu. Vysoké tempo a tvrdosť úderov ukončilo stretnutie v druhom kole RSCO v neprospech Filipa BARÁKA.

Matej KOČICA, 60 kg: Matej KOČICA sa v prvom stretnutí stretol s boxerom Wallesu Ryanom GRIFFITSHOM. V stretnutí po  celé  štyri kolá bol náš boxer aktívnejší. Chybou nášho boxera je nedoťahovanie úderov, neuhýba a má stále veľmi odkrytú hlavu. Doplatil na to vo štvrtom kole, kedy v závere stretnutia bol počítaný. Víťazstvo Mateja KOČICU 31 : 19 bolo zaslúžené.
V druhom stretnutí sa náš boxer stretol s talianskym boxerom Dariom VANGELIM. Tu sa práve najviac potvrdili chyby, na ktoré bol upozor
ňovaný. Taliansky  boxer bol tvrdší, presnejší a odkrytá hlava, slabá obrana, práca v trupe - neuhýba, ukončila stretnutie v treťom kole RSCO.

Peter HARNÁDEK, 64 kg: Peter HARNÁDEK sa v prvom stretnutí stretol s Rumunským boxerom Bogianom IONUTOM. Stretnutie  bolo veľmi tvrdé a vyrovnané, hlavne v prvých kolách. Náš boxer zvyšoval tempo, tvrdosť a presnosť úderov. Víťazstvo Petra HARNÁDKA 33 : 20 bolo zaslúžené.
V druhom stretnutí sa Peter HARNÁDEK stretol s Poľským boxerom Lukašom POLCYNOM. Až na prvé kolo možno vyjadriť nespokojnosť. Ďalšie kolá bol náš boxer aktívnejším a bojovnejším ako jeho súper, ktorý stále ustupoval, otáčal sa, držal sa pri tele, za čo bol aj verejne napomínaný. Prehra 33 : 23 v prospech súpera bola nezaslúžená, čoho bolo aj svedectvo kritiky Emila ŽEČEVA Poľskému delegátovi ROGALOVI, že je to už druhá prehra Slováka, o ktorú sa pričinili rozhodcovia a obrali ich o medaily. (Pri predsedníckom stole bo aj vedúci  výpravy Dušan VAŇO, ktorý to môže potvrdiť).
Oficiálny nástup a otvorenie Majstrovstiev Európskej únie. Prvý  je Martin PARLAGI a vlajkonosič Tomáš VAŇO
V prvom svojom zápase na Majstrovstvách Európskej únie zvíťazil n.b. 31:19 Slovenský reprezenntant Matej KOČICA nad reprezenrantom Wallesu Ryanom GRIFFITSHOM.

Vystúpenie našich boxerov, ktorí vlastne všetci stáli prípadným víťazstvom pred medailovým umiestnením nemožno hodnotiť len kriticky a slovami neúspech. Slovensko nemá dlhodobo vybudovanú športovú diplomaciu a osobnosť tipu ROGALO, DOGANELI, CSETENYI a iné osobnosti rozhodcov, ktorí by sa dlhodobo pohybovali v najvyšších kruhoch európskeho a svetového boxu. Ako náhle sa pred semifinále objavil Š. ROGALO (Poľsko) delegát Majstrovstiev EU a DOGANELI (Turecko) bol jasný ďalší priebeh majstrovstiev. Ako oficiálny tréner od januára tohto roku aj juniorov SR som v rámci podmienok, aké mi boli vytvorené mohol robiť len to, na čo mi boli poskytnuté finančné prostriedky. Začiatok roka v rámci CTM som si z vlastných zdrojov hradil cestu a prípravu v Žiline. Zo skupiny kadetov, ktorých som doviedol až k juniorom v medzinárodnom meradle rozhodne sú Martin PARLAGI a Peter HARNÁDEK boxermi, ktorí výrazne zviditeľnili náš box. Je na škodu, že pri rozhodovaní o nominácii na tieto majstrovstvá neboli brané moje návrhy obsadiť vo vyšších hmotnostných kategóriách 75 kg Michala  CHUDEJA a prehovoriť Michala FRANEKA zúčastniť sa týchto majstrovstiev (účasť len štyroch boxerov v hmotnosti) tu sme mali reálnu šancu získať medailu. Na majstrovstvá sveta do Maroka navrhujem účasť len Martina PARLAGIHO a Petra HRNÁDEKA. Títo spĺ
ňajú náročné kritérium zvládnuť ťažké stretnutia v ringu. Preto aj účasť na Brandenburg Cup vo Frankfurte je potrebná, preverí našich borcov pred účasťou MS juniorov. Je potrebné si uvedomiť, že je to generálka pred MS a zúčastnia sa ho všetky štáty (Rusko, Ukrajina, Bielorusi a pod.) Toto podujatie bude rozhodne ťažším ako Majstrovstá EU v Taliansku.

Čo sa tíka ďalšej výchovy perspektívnych boxerov tipu PARLAGI, HARNÁDEK, FRANEK je to možné len cestou, akú som začal v roku 2004 s kadetmi. Len náročná príprava, kde boxeri absolvujú v príprave aj trojfázové tréningy, prípadne dvojfázové môže zvýšiť odolnosť a schopnosť neprehrávať spôsobom RSCO. Na týchto centrálnych sústredeniach je možnosť zdokonaliť základnú  úderovú a pohybovú techniku. Nebyť týchto  centrálnych sústredení, nedosiahli by sme ani to, čo sme dosiahli na iných medzinárodných podujatiach. Ako tréner, zodpovedný za prípravu mládežníckych kategórií opäť upozor
ňujem na to, aby zodpovednejší prístup z vedenia boxu k návrhom centrálnej prípravy začiatkom kalendárneho roka, čo nebolo tak v roku 2005 a ani tohto roku.

Maximálna pozornosť musí byť venovaná k nastupujúcej generácii žiakov a kadetov. Nie je možné zúčast
ňovať sa ME a MS s prípravou oddelene, nominovať boxerov, ktorí nevedia základnú obranu so zlým pohybom v ringu a základným postavením rúk a tela. Taktiež zaťaženie a záverečná príprava u niektorých boxerov nebola adekvátna k účasti na majstrovstvách EU v Taliansku.
Na body 33 : 20 víťazí Peter HARNÁDEK, Slovensko nad svojim súperom IONUTOM Bogianom z Rumunska.
Členovia výpravy v čase voľna pri prehliadke histrorickéj čast Ríma. Zľava rozhodca Milan STRNAD, Filip BARÁK, Tomáš VAŇO, trénerreprezentácie Marián SMOLÁK, Peter HARNÁDEK, Martin PARLAGI a vedúci výpravy Dušan VAŇO.
SEMIFINÁLOVÉ SÚBOJE
P.č. Hmotnosť Červený roh / Red corner - Modrý roh / Blue corner Výsledo k Verdikt
1. 48 kg LAMIRI Cmar - FRA - PEHLIVAN Ferhat - TUR 0 : 2 na body, 29 : 42
2. 48 kg OLTEANU Alin - ROM - SZALAY Győrgy - HUN 0 : 2 na body, 12 : 39
3. 51 kg DURSUN Abdullah - TUR - NICULESCU Marius - ROM 0 : 2 na body, 32 : 38
4. 51 kg CIPOLLETTA Nicola - ITA - CEYLAN Dennis - DEN 0 : 2 RSCO / 3
5. 54 kg LINDBERG Ryan - IRL - NOTIGAN Norbert - HUN 2 : 0 na body, 61 : 39
6. 54 kg SEIDENSTICKER Mathias - GER - BOUMERDACI Amine - FRA 0 : 2 na body, 21 : 35
7. 57 kg RACZ Sandor - HUN - TURCITU Paul - ROM 0 : 2 na body, 18 : 39
8. 57 kg OZDEMIR Cetin - TUR - MURRAY John - IRL 2 : 0 na body, 34 : 24
9. 60 kg SIPAL Onur - TUR - JOYCE John Joe - IRL 2 : 0 na body, 31 : 27
10. 60 kg JACOB Romain - FRA - VANGELI Dario - ITA 2 : 0 na body, 36 : 17
11. 64 kg TAVARES Michel - FRA - BACSKAI Balázs - HUN 0 : 2 na body, 25 : 26
12. 64 kg POLCYN Zukasz - POL - GREKOVS Germans - LAT 2 : 0 na body, 25 : 15
13. 69 kg GULPA Igor - EST - HARCSA Norbert - HUN 0 : 2 na body, 19 : 41
14. 69 kg MULLENBERG Peter - NED - AGOGO Anthony - ENG 0 : 2 na body, 15 : 25
15. 75 kg GROVES George - ENG - SPERANDIO Adriano - ITA 2 : 0 bez boja
16. 75 kg POTEH Nasri - SWE - OELZE Marco - GER 2 : 0 na body, 42 : 26
17. 81 kg GALLI Gianluca - ITA - MEWAKONGO Obed - ENG 2 : 0 na body, 29 : 23
18. 81 kg SARICA Melihsah - TUR - DZILA Argon - SUI 2 : 0 na body, 29 : 16
19. 91 kg FAGERUDD Rickard - SWE - ROSSANO Francesco - ITA 2 : 0 na body, 36 : 28
20. 91 kg OZBEK Remzi - TUR - GERBER Edmund - GER 2 : 0 RSCI / 3
21. +91 kg WAWRZYE Andrzey - POL - CIOCIAN Cristian - ROM 2 : 0 na body, 27 : 19
22. +91 kg LENNARTZ Marven - GER - GALLO Michele - ITA 0 : 2 na body, 15 : 18
FINÁLOVÉ SÚBOJE
P.č. Hmotnosť Červený roh / Red corner - Modrý roh / Blue corner Výsledok Verdikt
1. 48 kg PEHLIVAN Ferhat - TUR - SZALAY Győrgy - HUN 2 : 0 na body, 34 : 24
2. 51 kg NICULESCU Marius - ROM - CEYLAN Dennis - DEN 0 : 2 RSCO / 3
3. 54 kg LINDBERG Ryan - IRL - BOUMERDACI Amine - FRA 0 : 2 na body, 39 : 49
4. 57 kg TURCITU Paul - ROM - OZDEMIR Cetin - TUR 2 : 0 na body, 50 : 35
5. 60 kg SIPAL Onur - TUR - JACOB Romain - FRA 0 : 2 na body, 39 : 43
6. 64 kg BACSKAI Balázs - HUN - POLCYN Zukasz - POL 2 : 0 na body, 26 : 17
7. 69 kg HARCSA Norbert - HUN - AGOGO Anthony - ENG 2 : 0 na body, 26 : 14
8. 75 kg GROVES George - ENG - POTEH Nasri - SWE 2 : 0 RSCO / 2
9. 81 kg GALLI Gianluca - ITA - SARICA Melihsah - TUR 0 : 2 na body, 15 : 31
10. 91 kg FAGERUDD Rickard - SWE - OZBEK Remzi - TUR 0 : 2 RSCO / 3
11. +91 kg WAWRZYE Andrzey - POL - GALIO Michele - TA 2 : 0 na body, 17 : 12
PORADIE
PODĽA ZISKU BODOV
PORADIE
PODĽA ZISKU MEDAILÍ
Por . Štát Zlato Striebr o Bronz
1. TERECKO 3 2 0
2. MAĎARSKO 2 1 2
3. FRANCÚZS KO 2 0 1
4. ANGLICKO 1 1 0
  POĽSKO 1 1 0
  RUMUNSK O 1 1 0
7. DÁNSKO 1 0 0
8. TALIANSKO 0 2 2
9. ŠVÉDSKO 0 2 0
10. ÍRSKO 0 1 2
11. NEMECKO 0 0 2
12. LOTYŠSKO 0 0 1
  HOLANDSK O 0 0 1
  ESTÓNSKO 0   1
Por . Štát Body
1. TURECKO 24
2. MAĎARSKO 17
3. FRANCÚZS KO 13
4. ANGLICKO 11
5. TALIANKO 9
  POĽSKO 9
  RUMUNSKO 9
8. ÍRSKO 6
  DÁNSKO 6
10. ŠVÉDSKO 5
11. SLOVENSK O 2
  NEMECKO 2
  LOTYŠSKO 2
  HOLANDSK O 2
15. ESTÓNSKO 1
Chytanie bronzu na Talianskom slnku. Zľava rozhodca Milan STRNAD (DCA), vedúci výpravy Dušan VAŇO (NR) a Matej KOČICA.
Spracoval:  Marián SMOLÁK
tréner reprezentácie kadetov a juniorov
Pablo Software Solutions