Medzinárodný turnaj juniorov
"MEMORIÁL Františka HELEBRANDA"
Moravská Třebová, 30. júna až 2. júla 2006

NAD OČÁVANIE KVALITNÝ TURNAJ
V dňoch 30. júna až 2. júla 2006 sa v Moravskej Třebovej uskutočnil za účasti 27 boxerov z piatich štátov (Česká republika, Slovenská republika, Poľsko, Maďarsko, Nemecko) medzinárodný turnaj juniorov v boxe, pod názvom "MEMORIÁL Františka HELEBRANDA". Z našich si najlepšie počínal Erik BALOG v hmotnosti do 60 kg, ktorý svoju váhu vyhral a získal zlatú medailu. Striebornú medailu za druhé miesto si domov doniesol  Marián GOGOL a na tretích miestach skončili Filip BARÁK a Mário HERÁK. V neoficiálnom bodovaní turnaj vyhralo družstvo Nemecka, pred Českou republikou a Slovenskou republikou. Turnaj bol po športovej a spoločenskej stránke dobre pripravený.

Výpravu juniorov Slovenskej republiky na turnaj viedol  vedúci výpravy a súčasne tréner František HORŇÁK (Nové Mesto n./V.), ktorý mal k dispozícii borcov: 54 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava, Nitra), 57 kg Filip BARÁK (BC Stavbár Nitra), 60 kg Erik BALOG (BC Lokomotíva Košice), 64 kg Mário HERÁK, 75 kg Marián GOGOL a 81 kg Michal PLESNÍK (všetci traja BC Považan Nové Mesto n./V.). S výpravou cestoval aj medzinárodný rozhodca Viktor VAĽKO (EABA, Košice).
Na turnaji sa v Moravskej Třebovej prezentovalo 27 boxerov z piatich štátov. Slovenská republika na turnaj vyslala okrem trénera a rozhodcu šesť boxerov.
Z našich borcov ako prvý boxoval Tomáš VAŇO v hmotnosti do 54 kg so skúseným Poliakom Patrikom CICHOCKIM. Tomáš boxoval disciplinovane, počúval všetky zadané pokyny, súper boxoval nečisto, za čo bol v treťom kole verejne napomínaný. Českí rozhodcovia Poliaka odmenili výhrou 3 : 2 asi za to, že boxuje v ich lige.
V hmnotnosti do 57 kg Filip BARÁK bol od svojho Nemeckého súpera Serhana KARNAZA o poznanie pomalší. Boxoval len direkty, nepracoval trupom a nabiehal si na kontra údery. Prehral na body 0 : 5.
V hmotnosti do 60 kg vyhral už skúsený Erik BALOG 3 : 2 na body s Nemcom Dimitriom SOROKINOM. Stretnutie bolo pomerne vyrovnané. Erikovi možno len vytknúť unáhlené a nepremyslené útoky, ktoré zapríčinila určite prílišná túžba po víťazstve.
V hmotnosti do 64 kg mal Mário HERÁK za súpera Maďara Timasza PALLIHO. Stretnutie bolo kvalitné, plné výmien. Mário boxoval pekné tvrdé háky a zdviháky. Mal prevahu, hlavne v závere stretnutia. Prehral však 4 : 1  na body, čo sa zdalo mne i rozhodcovi p. VAĽKOVI, prehra nespravodlivá.
Posledný nastúpil v prvý de
ň turnaja do ringu  v hnmotnosti do 81 kg Michal PLESNÍK, ktorý mal za súpera Kevina EBERLEA z Nemecka. Michal zo začiatku stretnutia nevedel na opačno-garďáka boxovať. Keď na to prišiel bolo už neskoro, lebo Nemec mal už nabodované. Posledné kolo bol EBERLEA chvíľami aj na počítanie. Stretnutie skončilo 4 : 1 na body pre Nemca.
Druhý de
ň bol pre našu výpravu štťastnejší.
Filip BARÁK v hmotnosti do 57 kg v boji o bronz nastúpil proti reprezentantovi Poľska SZAVUBKOVI. V tento de
ň Filip boxoval ako vymenený, s prehľadom uhýbal úderom a vzápätí bodoval. Stretnutie vyhral presvedčivo 5 : 0 na body. Filip obsadil 3. miesto.
Erik BALOG v hmotnosti do 60 kg podobne ako BARÁK podal kvalitnejší výkon, hlavne v závere stretnutia, kedy bol jeho súper, reprezentant Poľska DEPCZINKY dvakrát rátaný a bol rád, že stretnutie skončilo len 5 : 0 na body pre nášho borca. Erik svoju hmotnosť vyhral.
Mário HERÁK v hmotnosti do 64 kg zviedol s Čechom KOPECKÝM zaujímavý tvrdý súboj, plný výmien. KOPECKÝ vo štvrtom kole neustále útočil, Mário na tieto útoky odpovedal zadnými kontrami, po ktorých bol súper dvakrát počítaný. Stretnutie skončilo víťazstvom HERÁKA v pomere 5 : 0 na body. Mário skončil na 3. mieste.
Do posledného stretnutia nastúpil v hmotnosti do 75 kg Marián GOGOL proti skúsenému reprezentantovi Nemecka HERTELOVI (70 zápasov). Druhé kolo ukázalo veľký rozdiel vo výkonnosti týchto borcov. V závere kola bol náš borec po údere na ohryzok rátaný. Z týchto dôvodov Marián do tretieho kola nenastúpil a prehral verdiktom vzdanie. Obsadil 2. miesto.
Záverom treba konštatovať, že na tomto nad očakávanie kvalitnom turnaji, sa naši borci nestratili a všetci podali kvalitné výkony. Tomáš VAŇO aj Mário HERÁK mali podľa pravdy boxovať finále. Erik BALOG, vekovo kadet vyhral s juniormi. Škoda, že Marián GOGOL i Michal PLESNÍK mali len po jednom stretnutí, aj to s Nemeckými jednotkami.
V neoficiálnom bodovaní skončili jednotlivé štáty nasledovne: 1. Nemecko, 2. Česká republika, 3. Slovenská republika, 4. Poľsko, Maďarsko.
Pred odchodom na turnaj, stoja zľava: Tomáš VAŇO, Erik BALOG, Marián GOGOL, Michal PLESNÍK a tréner František HORŇÁK. V podrepe zľava: Filip BARÁK a Mário HERÁK.
Na prechádzke mestom, zdadu zľava: Marián GOGOL, rozhodca Viktor VAĽKO, Michal PLESNÍK, v strede zľava Filip BARÁK, Mário HERÁK, Erik BALOG. V podrepe Tomáš VAŇO.
Tutnaj bol po športovej i spoločenskej úrovni dobre pripravený. Veľkú vďaku si zaslúži Pavel BELEJ, ktorý sa staral o celú našu výpravu. Dokonca našiel aj sako, Ivana ZELENÁKA, ktoré si tu zabudol na minulom ročníku tohto MEMORIÁLU.
Ring v Moravskej Třebovej, kde sa zápasy odohrávali bol pripravený na slušnej úrovni.
Tréner výpravy František HORŇÁK (Nové Mesto  n./V.) počas sústredenia na turnaj.
Spracoval:
František HORŇÁK
Pablo Software Solutions