MEDZINÁRODNÝ TURNAJ KADETOV
"MEMORIÁL Karola JANEGY"
HAVÍŘOV (ČR), 3. - 5. novembra 2006
V dňoch 3. až 5. novembra 2006 sa na severe Moravy v meste HAVÍŘOV uskutočnil za účasti 52 boxerov a dve ženy z šiestich družstiev (Olomouc, Karviná, Ostrava, Bohumín, Havířov, Slovensko) medzinárodný turnaj kadetov pod názvom "MEMORIÁL Karola JANEGY". Boxeri Slovenska reprezentovaní oddielmi BC Považan Nové Mesto nad Váhom, BC Trakalo Hlohovec a BC Dubnica nad Váhom si počínali dobre. Získali jedno prvé (Mário HERÁK), tri druhé (Ján TORÁČ, Marek PETREK, Nikolas HOÁNG) a jedno tretie miesto (Martin TOMÁŠIK). Aj napriek neúčasti družstva z Poľska (Rudá Šlaska), ktoré odstúpilo na poslednú chvíľu mal turnaj dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaj viedol vedúci družstva a súčasne tréner František HORŇÁK (Nové Mesto nad Váhom), ktorý mal k dispozícii borcov: 51 kg Ján TORÁČ, 57 kg Viktor HERÁK (obaja BC Považan Nové Mesto nad Váhom), Martin TOMÁŠIK (BC Dubnica nad Váhom), 63 kg Marek PETREK (BC Trakalo Hlohovec), 66 kg Mário HERÁK, Peter KUCEK (obaja BC Považan Nové Mesto nad Váhom), 69 kg Nikolas HOÁNG (BC Trakalo Hlohovec). S výpravou cestoval aj rozhodca Michal HRABOVSKÝ (I. trieda, Komárno).
Veľká škoda, že poľská Rudá Šlaska na poslednú chvíľu účasť na turnaji zrušila. Preto, že bolo málo účastníkov hlavný rozhodca Jiří Želazko niektoré váhy spojil, aby vznikli štvorice (pavúk pre štyroch).  
Prvý z našich boxoval Ján TORÁČ (Janko Hraško) (51 kg) s borcom z Havířova Ivanom PLACHETKOM. V stretnutí bolo vidno, že títo borci sú už skúsení. Obaja čakali na chybu druhého. Z tohto súboja nervov vyšiel víťazne náš Janko TORÁČ a presvedčivo vyhral 3:0 na body. V druhom zápase boxoval Viktor HERÁK (57 kg) so skúsenejším borcom z Olomouca Zdenkom ČERNÝM. Toto stretnutie vyhral 3:0 olomoučan, ale Viktor sa ukázal ako skvelý bojovník s dobrým srdcom. Tretie stretnutie bolo nad očakávanie rýchlo ukončené, keď nášmu borcovi Martinovi TOMÁŠIKOVI (57 kg) sa z nosa pustila krv, ringový rozhodca dal nášho borca ošetriť lekárovi a ten stretnutie ukončil RSC.   Vo váhe do 63 kg Marek PETREK si s Jánom RIGOM z Karvinej poradil vo vlažnom tempe a vyhral 3:0 na body. Mário HERÁK, taktiež do 63 kg vybojoval s karvi
ňákom Jarkom MAKULOM kvalitné stretnutie. Náš borec bol viditeľne lepší a vyhral nielen celý zápas (3:0), ale aj každé kolo. Do 66 kg nastúpil náš Peter KUCEK s majstrom ČR Tomášom SOJKOM z Karvinej. KUCEK sa kvalitného súpera nezľakol a boxoval všetky tri kolá. Dokonca tretie kolo sa náš borec javil ako lepší. Ako posledný nastúpil Nikolas HOÁNG proti domácej jednotke Jaroslavovi PLACHETKOVI (70 kg). Náš borec bol určite lepší v prvom i treťom kole. Prehra 2:1 na body nebola spravodlivá.
V nedeľu ako prvý zasiahol do bojov Ján TORÁČ (51 kg), ktorému sa s ostravským Patrikom BALÁŽOM vôbec nedarilo. Súper neustále útočil a Janko ho nedokázal zastaviť. V prvom kole bol aj rátaný. V druhom sa šmykol, spadol a rozhodca ho rátal druhý krát, na čo stretnutie ukončil RSC. Janko tak skončil druhý a prvenstvo z minulého roku neobhájil. Vo váhe do 57 kg o tretie miesto nastúpili proti sebe dvaja naši borci. Tu vyhral skúsenejší Martin TOMÁŠIK s Viktorom HERÁKOM v druhom kole vzdaním. Marek PETREK (63 kg) bojoval o zlato s Jánom RIGOM z Olomouca. Prvé kolo vyhral vysoko druhé bolo vyrovnané a tretie taktiež vyhral. Nad prehrou 2:1 sme s našim rozhodcom krútili hlavou. Do 66 kg Peter KUCEK mal za súpera Jaroslava MAKULU z Karvinej. Bronz sa mu nepodarilo vybojovať. Ale so skúsenejším borcom určite vybojoval dobré stretnutie, ktoré sa páčilo i divákom. Mário HERÁK o zlato v 66-ke mal už spomínaného majstra Tomáša SOJKU z Karvinej. Toto stretnutie bolo jedno z najkvalitnejších.
Súhrnom musím konštatovať, že s takýmto dobrým výsledkom som sám nerátal. Najviac sa na tomto turnaji darilo Máriovi HERÁKOVI. Ďalej skvelé výkony podali Ján TORÁČ (prvý de
ň), Nikolas HOÁNG i Marek PETREK. Dobre sa uchytili aj Peter KUCEK a Viktor HERÁK, ktorí sa venujú i thai-boxu. Škoda, že dubničanovi Martinovi TOMÁŠIKOVI sa obnovilo zranenie nosa - určite mal naviac.
V hodnotení družstiev sme skončili na prvej priečke pred Olomoucom. Ďalej sa umiestnili: Havířov, Bohumín, Ostrava a Karviná. Turnaj vďaka Rostislavovi GATNÁROVI bol pripravený na solídnej úrovni. Všetci borci boli spokojní hlavne s hodnotnými cenami.
V prvom svojom vystúpení na turnaji zvíťazil Ján TORÁČ v hmotnosti do 51 nad Ivanom PLACHETKOM z Havířova
Druhé miesto a striebornú medailu vo váhe do 63 kg získal reprezentant Slovenska Marek PETREK, ktorý vo finále prehral s Václavom HANELOM z Olomouca
ZÁPASY PRVÉHO DŇA
4. novembra 2006
ZÁPASY DRUHÉHO DŇA
5. novembra 2006
Nikolas HOÁNG,  69 kg (BC Trakalo Hlohovec)
Tréner František HORŇÁK sa na turnaji stretol s trénerom Dukly Olomouc Alexandrom BOGIM (vľavo) a blízkym priateľom MUDr. Jindrom DOLANSKÝM (vpravo)
KONEČNÉ PORADIE
Družstvo Slovenska, zľava: tréner František HORŇÁK, Ján Hraško TORÁČ, Nikolas HOÁNG, Marek PETREK, Mário Duvergel HERÁK, Viktor HERÁK, Martin TOMÁŠIK a Peter KUCEK
Spracoval: František HORŇÁK
vedúci výpravy a tréner
Pablo Software Solutions