MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY
SENIOROV pre rok  2006
NITRA, 24. a 25. júna 2006
NEVHODNÝ TERMÍN
ZAPRÍČINIL VEĽMI NÍZKU ÚČASŤ
V dňoch 24. a 25. júna 2006 sa za účasti 30 boxerov z 11 oddielov SABA (BC Slovakia Bratislava, ŠKP Bratislava, BC Dubnica nad Váhom, BC Galanta, ŠKB Spartak Komárno, BC Lokomotíva Košice, BC RTJ Malacky, BC Stavbár Nitra, BC Trnava, ŠKB MS Vranov nad Topľou, ŠKB CEDENT Vranov nad Topľou) uskutočnili v Nitrianskej Športovej hale OLYMPIA Majstrovstvá Slovenskej republiky v boxe seniorov. Najviac, po šesť borcov mali ŠKP Bratislava a BC Stavbár Nitra. Naopak, najmenej, po jednom borcovi malo až päť oddielov. Tri tituly majstrov SR získali boxeri ŠKP Bratislava (Tomáš VAŇO, Pavol HLAVAČKA, Štefan SLÍŽ), po dvoch tituloch získali, BC Stavbár Nitra (Michal KINCEL, Tibor VARGA), BC Slovakia Bratislava (Egon RÁCZ,  Dominik MILKO), ŠKB MS Vranov nad Topľou (Daniel POPLUHÁR, Ivan ŠUMICHRAST) a jeden titul získal oddiel ŠKB CEDENT Vranov nad Topľou (Pavol KUNC). Bodovo vyhral oddiel ŠKP Bratislava s 29 bodmi, pred BC Stavbár Nitra s 25 bodmi a ŠKB CEDENT Vranov nad Topľou s 20 bodmi. Cenu najtechnickejšieho boxera získal Pavol HLAVAČKA z ŠKP Bratislava. Po športovej a spoločenskej stránke bol turnaj organizovaný na slušnej úrovni.
Nad vážením a čistotou bojov v ringu na majstrovstvách dohliadal hlavný rozhodca Ing. Tibor HORNIG (AIBA, Komárno). Na bodoch a v ringu sa striedali: Ing. Tibor HORNIG (AIBA, Komárno), Peter JACHMAN (AIBA, Komárno), Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom) a Viktor VAĽKO (EABA, Košice). Prácu športovo-technickej komisie vykonával jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava) a obsluhu PC mal na starosti Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Nad zdravotným stavom boxerov a účastníkov dohliadala MUDr. Silvia BYTELOVÁ.
Účasť a výsledky zápasov sú zrejmé zo správy ŠTK. Ostáva skomentovať priebeh bojov v ringu a stav súčasného seniorského boxu na Slovensku. Priebeh bojov bol taký, aký je súčasný stav seniorského boxu. A k tomu stavu patrí tento komentár:
To, že je seniorský box je v zlom stave, je jasné každému kto box na Slovensku sleduje. Táto situácia nevznikla dnes ani včera, ale je zrkadlom zlej práce za posledné roky. Zodpovednosť za súčasný stav seniorského boxu nesú tí, ktorí ho mali nastarosť v kluboch a v reprezentácii za posledné roky. Je jasné, že udržanie seniorského boxu na dobrej úrovni je oveľa náročnejšie ako udržiavanie mládežníckeho boxu. Možno preto sa väčšina funkcionárov skovávala za aktivitu rozvoja mládežníckeho boxu, ktorý je samozrejme nutný pre existenciu boxu, ale je oveľa nenáročnejší ako seniorský. Ale načo vychovávame juniorov, keď nám pokračovanie do kategórie seniorov uniká. Ak chceme zastaviť klesajúcu úrove
ň seniorského boxu, je nutné sústrediť sa na dve hlavné úlohy.
1, Prechod juniora k seniorom riešiť nie len po stránke výkonnostnej, ale aj po stránke zabezpečenia. Tento prechod je obdobím, ktoré je sprevádzané ukončením strednej školy a nástupom zväčša do zamestania, prípadne vysokej školy. Zmena „beztarostného“ mládežníckeho života prináša zásadné zmeny v možnostiach venovať sa športu. Bez našej pomoci (zabezpečenia) nám postupne, alebo okamžite väčšina mladých seniorov zanechá aktívnu činnosť. Takto sa nám vytratilo už niekoľko úspešných juniorských generácií. Príklad z praxe: generácia ročníkov 1982-1983: Anton Dydi (3.miesto na MEJ), Peter Jacura (2.miesto na MEK), Ondrej Molnár (2x 3.miesto na MEK), Pavol Hlavačka (2.miesto MSJ), Kamil Tatár (víťaz viacerých MT). Medzi ich rovesníkov z reprezentácie Maďarska vtedy patrili takí borci  ako G.Kate, I.Szili, Z.Bedak, či C.Kurtucz. Títo maďarskí reprezentanti neboli o nič úspešnejší (resp.s vínimkou G.Kateho boli menej úspešní) ako naši boxeri. A kde sme dnes? Na Slovensku reprezentuje z tejto generácie už len jediný, kdež to Maďari sú seniorskí medailisti z MS, či ME. Samozrejme, že sa nedajú zrovnávať podmienky pre box v Maďarsku a u nás, ale napriek tomu je tento príklad veľavravný a tak by sme mohli pokračovať a bohužiaľ aj v súčastnosti. Dvojica talentovaných borcov uprednostnila pred M-SR pracovnú ponuku v zahraničí, rovnako tak aj potencionálny reprezentant R.Kokavec. Úspešný junior M.Franek sa zrejme odmieta zúčastniť akéhokoľvek boxerského podujatia bez finančnej odmeny. Chceme takto stratiť aj ďalších mladých talentovaných boxerov ako M.Parlagi, P.Harnádek, T.Va
ňo, M.Kočica, či F.Barák? Ak si v kluboch neuvedomia, že vlastných boxerov musia zabezpečovať hlavne oni, tak tento problém bude pokračovať. Je jasné, že asociácia je schopná zabezpečiť reprezentáciu, ale nie činnosť klubov.
2, Vytvoriť podmienky pre športovanie dospelým boxerom na úrovni ich výkonnosti a to buď na úrovni ligovej, alebo reprezentačnej.

Tieto úlohy sa v posledných rokoch vôbec neriešili. Ani na úrovni klubovej, ani na úrovni reprezentačnej. A práve tí, ktorí tieto úlohy mali zabezpečovať, majú dostatočné množstvo výhovoriek ale málo sebakritiky.
Majstrovstvá SR 2006 ukázali, že sú takí, ktorí „na to majú“ a vedia udržať seniorský box. Dúfajme, že je to výzva aj pre tých, ktorým sa to v súčastnosti nedarí.
Novému VV SABA nie je čo závidieť, čo sa týka seniorského boxu, pretože ho zdedili v zlom stave a čaká ich veľmi veľa práce na jeho pozdvihnutie.
Účastníci Majstrovstiev počas hymny SR. Zľava je zástupca SABA, viceprezident, Mgr. Jaroslav MAKATÚRA, ktorý privítal prítomných, primátor mesta Nitra Mgr. Ferdinand VITEK, ktorý majstrovstvá otvoril a rozhodcovia Viktor VAĽKO, Jaroslav JAKUBÍK, Peter JACHMAN, Ing. Miroslav JAKUBÍK, Milan STRNAD, Štefan MAJOROSI.
Súboj Jána ONDU z Košíc (červený) a Radoslava ŠIMONA z ŠKP Bratislava priniesol v úvodný deň majstrovstiev veľmi pekný a tvrdý zápas.
Stupeň víťazov hmotnosti do 91 kg, zľava: JUDr. Radoslav BARNA (ŠKB Vranov n./T.), majster SR Dominik MILKO, Ivan DIMITROV a Peter ČAPKOVIČ (všetci BC Slovakia Bratislava). Odovzdával člen VV SABA Dušan VAŇO.
Najtechnickejší boxer majstrovstiev
Pavol HLAVAČKA (ŠKP Bratislava)
Viceprezident SABA Dušan VAŇO so svojim synom Tomášom.
VÝSLEDKY
PRVÉHO DŇA MAJSTROVSTIEV (24. júna 2006)
P.č. Hmotnosť Červený roh / Red corner - Modrý roh / Blue corner Výsledo k Verdikt
1. 51 kg MIKLOŠ Miroslav - ŠKB VR - TAVALI Jozef - BC GAL 2 : 0 RSC / 1
2. 64 kg KIMLIČKA Juraj - RTJ MAL - RÁCZ Egon - ŠKP BA 0 : 2 na body, 13 : 33
3. 69 kg POPLUHÁR Daniel - MS VR - KELEMEN Martin - BCS NR 2 : 0 na body, 33 : 26
4. 69 kg GAZDÍK Pavol - ŠKB VR - SPIŠIAK Michal - ŠKP BA 0 : 2 RSC / 4
5. 81 kg KOVÁCS Tomáš - ŠKP BA - ŠUMICHRAST Ivan - MS VR 0 : 2 na body, 13 : 24
6. 81 kg ONDA Ján - Loko KE - ŠIMON Radoslav - ŠKP BA 2 : 0 na body, 27 : 23
7. 81 kg ŠABÍK Tibor - BCS NR - VAŠÍK Jaroslav - BC TT 0 : 2 na body, 13 : 26
8. 91 kg ČAPKOVIČ Peter - BCS BA - BARNA Radoslav - ŠKB VR 0 : 2 na body, 16 : 31
9. 91 kg MILKO Dominik - BCS BA - DIMITROV Ivan - BCS BA 2 : 0 vzdanie, 2. kolo
VÝSLEDKY
FINÁLE a o 3. MIESTO (25. júna 2006)
P.č. Hmotnosť Červený roh / Red corner - Modrý roh / Blue corner Výsledok Verdikt
1. 51 kg VAŇO Tomáš - ŠKP BA - MIKLOŠ Miroslav - ŠKB VR 2 : 0 na body, 53 : 22
2. 54 kg KINCEL Michal - BCS NR - BARÁK Filip - BCS NR 2 : 0 na body, 46 : 25
3. 57 kg KUNC Pavol - ŠKB VR - ŠKULIBA Daniel - ŠKB KN 2 : 0 na body, 23 : 19
4. 60 kg HLAVAČKA Pavol - ŠKP BA - MIKUNDA Tomáš - BC TT 2 : 0 DISQ. / 3
5. 64 kg GUĽAŠA Peter - MS VR - RÁCZ Egon - BCS BA 0 : 2 na body, 27 : 29
6. 69 kg KELEMEN Martin - BCS NR - GAZDÍK Pavol - ŠKB VR 0 : 2 RSC / 2
7. 69 kg POPLUHÁR Daniel - MS VR - SPIŠIAK Michal - ŠKP BA 2 : 0 na body, 37 : 32
8. 75 kg VARGA Tibor - BCS NR - CHUDÝ Branislav - BCS NR 2 : 0 na body, 30 : 11
9. 81 kg KOVÁCS Tomáš - ŠKP BA - ŠIMON Radoslav - ŠKP BA 0 : 2 bez boja
10. 81 kg ŠUMICHRAST Ivan - MS VR - ONDA Ján - Loko KE 2 : 0 na body, 27 : 23
11. 91 kg ČAPKOVIČ Peter - BCS BA - DIMITROV Ivan - BCS BA 0 : 2 na body, 15 : 24
12. 91 kg BARNA Radoslav - ŠKB VR - MILKO Dominik - BCS BA 0 : 2 vzdaním, 1. kolo
13. +91 kg SLÍŽ Štefan - BCS NR - BALÁŽ Peter - BC DCA 2 : 0 K.O., 1. kolo
PORADIE ODDIELOV
MAJSTRI SR 2006
Por . Oddiel / klub I. II. III. IV. Body
1. ŠKP Bratislava 3 1 1 1 30
2. BC Stavbár Nitra 2 2   1 25
3. ŠKB CEDENT Vranov n./T. 1 2 1   20
4. ŠKB MS Vranov n./T. 2 1     19
5. BC Slovakia Bratislava 2   1 1 18
6. ŠKB Spartak Komárno   1     5
7. BC Dubnica nad Váhom   1     5
8. BC Lokomotíva Košice   1     5
9. BC Trnava   1     5
10. BC Galanta     1   3
11. BC RTJ Malacky     1   3
Váha Meno Oddiel / klub
51 kg Tomáš VAŇO ŠKP Bratislava
54 kg Michal KINCEL BC Stavbár Nitra
57 kg Pavol KUNC ŠKB CEDENT Vranov n./T.
60 kg Pavol HLAVAČKA ŠKP Bratislava
64 kg Egon RÁCZ BC Slovakia Bratislava
69 kg Daniel POPLUHÁR ŠKB MS Vranov n./T.
75 kg Tibor VARGA BC Stavbár Nitra
81 kg Ivan ŠUMICHRAST ŠKB MS Vranov n./T.
91 kg Dominik MILKO BC Slovakia Bratislava
+91 kg Štefan SLÍŽ ŠKP Bratislava
Spracoval:  Ing. Tibor HLAVAČKA
reprezentačný tréner seniorov
Pablo Software Solutions